BLOGS OVER ACTUELE ONTWIKKELINGEN IN DE DUITSE EUROPESE POLITIEK (en andere zaken)
BLOGS OVER ACTUELE ONTWIKKELINGEN IN DE DUITSE EUROPESE POLITIEK (en andere zaken)
Putins oorlog zet de buitenlandse- en veiligheidspolitiek van Duitsland op zijn kop. De last van de geschiedenis, die decennialang de Duitse politiek tot voorzichtigheid heeft gemaand, is door Bondskanselier Scholz verlaten. Een nieuwe Ostpolitik doet zijn intrede. Op cruciale vragen over de toekomst van Europa moet een antwoord worden gevonden.
Nooit opgeven, ook wanneer de situatie uitzichtloos lijkt. Olaf Scholz is erdoor bondskanselier geworden.
Op 14 maart verloor de CDU bij de parlementsverkiezingen in twee deelstaten zoveel stemmen als nooit tevoren. De SPD- kandidaat voor het kanselierschap Olaf Scholz kon zijn blijdschap daarover niet onderdrukken. Hij ziet zichzelf al leiding geven aan een "'stoplicht-coalitie", samen met de Groenen en de liberalen. Maakt hij zich blij met een dode mus?
Rinus van Schendelen, emeritus hoogleraar Politicologie, bespreekt mijn boek: "een verhelderende terugblik op een ingewikkelde geschiedenis".
Jongeren in heel Europa klagen dat de overheid door de coronamaatregelen hen hun jeugd heeft ontnomen. Als je in staat bent de wereld wat breder te beschouwen dan alleen de focus op jezelf dan volgt er bijna automatisch een relativering van de jeugdige verloren vrijheid.
Een groot deel van de Duitsers staat achter de coronamaatregelen van de regering Merkel. Maar is er daardoor ook sprake van een herboren volksgemeenschap? In mijn artikel op Volkskrant.nl betoog ik dat daar genoeg kanttekeningen bij te plaatsen zijn.
Trump is na zijn verkiezingsnederlaag verbannen naar de eeuwige golfvelden. De toon van president Biden zal in de internationale politiek welluidender klinken dan die van zijn voorganger. Maar zal er ook sprake zijn van een andere buitenlandse politiek?
Op 3 oktober vieren de Duitsers de hereniging van Duitsland, nu dertig jaar geleden. Dat heeft de Oost-Duitsers geen windeieren gelegd, maar toch voelen ze zich achtergesteld en benadeeld. Hoe dat zo?
Erdal Balci, columnist van de Volkskrant, wil een muur om Nederland om de islam en de Europese reactionaire krachten buiten de deur te houden. Sigrid Kaag haalt die met haar superstaat binnenboord is zijn betoog. De argumenten die Balci gebruikt zijn moeilijk te onderscheiden van die van de Duitse rechts-radicale partij Die Alternative für Deutschland (AfD).
Gaat Duitsland Nordstream 2 inzetten om Putin voor de moordpoging op Navalny te straffen?
Henk Letschert is de auteur van het
boek. De inhoud ervan is gebaseerd op zijn vele gesprekken met zijn Duitse familie, vrienden en kennissen en op een grondige studie van beschikbare literatuur.