BLOGS OVER ACTUELE ONTWIKKELINGEN IN DE DUITSE EUROPESE POLITIEK (en andere zaken)

Putin verdrijft de slagschaduw van de geschiedenis uit de Duitse politiek

Putins oorlog zet de buitenlandse- en veiligheidspolitiek van Duitsland op zijn kop. De last van de geschiedenis, die decennialang de Duitse politiek tot voorzichtigheid heeft gemaand, is door Bondskanselier Scholz verlaten. Een nieuwe Ostpolitik doet zijn intrede. Op cruciale vragen over de toekomst van Europa moet een antwoord worden gevonden.

Lees meer

Olafs pretoogjes deel 2

Nooit opgeven, ook wanneer de situatie uitzichtloos lijkt. Olaf Scholz is erdoor bondskanselier geworden.

Lees meer

Olafs pretoogjes

Op 14 maart verloor de CDU bij de parlementsverkiezingen in twee deelstaten zoveel stemmen als nooit tevoren. De SPD- kandidaat voor het kanselierschap Olaf Scholz kon zijn blijdschap daarover niet onderdrukken. Hij ziet zichzelf al leiding geven aan een "'stoplicht-coalitie", samen met de Groenen en de liberalen. Maakt hij zich blij met een dode mus?

Lees meer

boekbespreking Rinus van Schendelen

Rinus van Schendelen, emeritus hoogleraar Politicologie, bespreekt mijn boek: "een verhelderende terugblik op een ingewikkelde geschiedenis".

Lees meer

Kinderdromen

Jongeren in heel Europa klagen dat de overheid door de coronamaatregelen hen hun jeugd heeft ontnomen. Als je in staat bent de wereld wat breder te beschouwen dan alleen de focus op jezelf dan volgt er bijna automatisch een relativering van de jeugdige verloren vrijheid.

Lees meer

De Duitsers verenigd achter corona?

Een groot deel van de Duitsers staat achter de coronamaatregelen van de regering Merkel. Maar is er daardoor ook sprake van een herboren volksgemeenschap? In mijn artikel op Volkskrant.nl betoog ik dat daar genoeg kanttekeningen bij te plaatsen zijn.

Lees meer

Biden: andere toon, andere politiek?

Trump is na zijn verkiezingsnederlaag verbannen naar de eeuwige golfvelden. De toon van president Biden zal in de internationale politiek welluidender klinken dan die van zijn voorganger. Maar zal er ook sprake zijn van een andere buitenlandse politiek?

Lees meer

Herenigd en toch verdeeld

Op 3 oktober vieren de Duitsers de hereniging van Duitsland, nu dertig jaar geleden. Dat heeft de Oost-Duitsers geen windeieren gelegd, maar toch voelen ze zich achtergesteld en benadeeld. Hoe dat zo?

Lees meer

"Kaag leidt Nederland naar de verdoemenis"

Erdal Balci, columnist van de Volkskrant, wil een muur om Nederland om de islam en de Europese reactionaire krachten buiten de deur te houden. Sigrid Kaag haalt die met haar superstaat binnenboord is zijn betoog. De argumenten die Balci gebruikt zijn moeilijk te onderscheiden van die van de Duitse rechts-radicale partij Die Alternative für Deutschland (AfD).

Lees meer

Hoe Novichok Europa in de greep houdt

Gaat Duitsland Nordstream 2 inzetten om Putin voor de moordpoging op Navalny te straffen?

Lees meer